Het belang van gezond en glanzend haar
Dagelijks je haar verzorgen en voeden is nét zo belangrijk als een goede lichamelijke verzorging en goede make-up: het maakt deel uit van ons visitekaartje. Om er goed uit te zien heeft je haar dagelijks jouw aandacht en verzorging nodig. Het belangrijkste doel van de Perfume's Club is om je te voorzien van de allerbeste spullen die je nodig hebt voor een perfect uiterlijk, daarom zullen we je nu enkele noodzakelijke tips over je haar geven. Daarvoor moeten we eerst weten wat jouw haarproblemen of hoofdhuidproblemen zijn om deze grondig aan te kunnen pakken. Als je onze adviezen opvolgt zul je weten welke producten het meest geschikt zijn voor jou, wanneer je het beste een haarmasker, hersteller of haarserum kunt gebruiken, op welke manier je op de meest effectieve manier gebruik kunt maken van jouw haarstyler etc.
Als je beter weet wat voor een soort hoofdhuid en haarsoort je hebt kun je jezelf
gemakkelijker van een look voorzien. Het allerbelangrijkste tijdens de dagelijkse routine van jouw haarverzorging is het weten wat voor een eigenschappen jouw hoofdhuid heeft én hoe je deze eigenschappen moet behandelen. De talgklieren (die zorgen voor de natuurlijke lubricatie van het haar) spelen een belangrijke rol bij het vaststellen van jouw haarsoort en type hoofdhuid. We hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid talgafscheiding, er bestaan meerdere factoren, zoals voeding of stress, die hier invloed op hebben. Daarom bestaan er over het algemeen de volgende soorten hoofdhuid:
- Vette hoofdhuid: deze huid heeft hyperactieve talgklieren die te veel talg produceren en het haar een sluik en dof uiterlijk geven.Dit kan komen door hormonale schommelingen ( veroorzaakt door de pubertiet of de menopause) of door stress. Mensen met een vette hoofdhuid hebben ook vaak last van een vette huid. Over het algemeen is het haar licht, veel dunner dan donker haar en daarom ook vatbaarder voor overtollig vet. Het vette haar heeft wel regelmatige maar géén dagelijkse reiniging nodig, als we het te vaak wassen veroorzaken we een hogere talgproductie. Dat is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Je hebt shampoos nodig die geen olie bevatten maar die beschikken over adstringerende eigenschappen met een mild reinigend bestanddeel. Droogshampoos zijn voor jou een uitkomst. Het is beter om niet te vaak gebruik te maken van een haarmasker. Indien dit toch nodig is, breng het dan alleen op de haarpunten aan.
- Droge hoofdhuid: dit haartype toont een dof en futloos uiterlijk, ook breekt het sneller. De meest voor de hand liggende oorzaak van deze droogheid is de uitdroging van de hoofdhuid; hydratatie wordt bijna niet vastgehouden en de talgproductie is zeer beperkt. Je hebt vochtinbrengende shampoos nodig, het is zelfs nog beter als ze over plantaardige oliën beschikken. Je moet je haar niet regelmatig wassen maar het is wel goed om het herhaaldelijk te hydrateren door middel van een geschikt haarmasker of serum.
- Gemengde hoofdhuid: dit type zit tussen de droge en de vette hoofdhuid in, deze ontstaat als de talgklieren wel hyperactiviteit bij de haarwortels tonen, maar het haar niet vreselijk vet maakt, vandaar dat de haarpunten droog en breekbaar zijn. In dit geval heb je dezelfde shampoo als die van het vette haar nodig, deze moet alleen op de hoofdhuid worden aangebracht, niet op de haarpunten. Daarna zullen we de haarpunten, als het haar weer droog is, behandelen met een hydraterend product of een herstellend serum.
- Normale hoofdhuid: dit is de meest evenwichtige hoofdhuid. Dit haar is glanzend en goed handelbaar, het resultaat van een evenwichtige en gezonde levensstijl in combinatie met het gebruik van specifieke producten.
Als je eenmaal weet bij welke groep jouw hoofdhuid hoort, is het van belang om te weten welke haartypes er bestaan om zo te weten welke verzorging jij nodig hebt. De verschillende haartypes zijn:
- Dik haar: dit haartype wordt getypeerd door de grove haarvezel. Het is het sterkste haartype en het type dat de degeneratie, het stylen en de kleuring het beste verdraagt. Het is echter wetenschappelijk bewezen dat dit haartype slechter tegen vochtigheid kan dan andere haartypes, daarom kan het last hebben van te veel volume en frizz, oftewel pluizen.
- Dun haar: dit is het tegenovergestelde van het dikke haar, de haarvezel is dun en heeft geen volume en kracht. Je zult specifieke producten voor dit haartype nodig hebben, producten die meestal beschikken over mildere en minder agressieve bestanddelen. Elke keer als je je haar wast wordt het aanbevolen om een goede conditioner, die je haar voedt te, gebruiken. Ook is het goed om één keer per week een haarmasker op de haarpunten aan te brengen.
- Glad haar: de haarvezel van dit haartype zit tussen dun en dik in, het is dus in evenwicht. Toch heeft het regelmatig last van verschillende problemen: het gebrek aan volume, gespleten haarpunten, gebrek aan glans en de neiging tot pluizen. Daarom moeten we er op de volgende manier voor zorgen: elke dag wassen als het vet is, elke twee tot drie dagen wassen als het droog tot normaal is. De shampoo moet mild zijn en weinig hydraterende bestanddelen bevatten. Maak met mate gebruik van conditioners en haarmaskers, die zorgen ervoor dat je haar glad blijft zonder het te verzwaren of het te laten pluizen.
- Gekruld haar: dit is een droog soort haar met veel volume. Het is ook dun. De haarvezels hebben een gekrulde vorm. Als we het wassen moeten we dit zeer voorzichtig doen en het intens voeden. Je moet het zo min mogelijk wassen en altijd een intens voedende conditioner gebruiken. Het dagelijks gebruik van haarmaskers, serums of plantaardige oliën voor de hydratatie in plaats van het regelmatig wassen van het haar wordt aanbevolen.
- Golvend haar: het heeft minder gekrulde haarvezels met bredere lijnen. Daarom is het meestal iets dikker maar wel minder vol. Het kan zowel eigenschappen van vet of gemengd haar vertonen. Je moet een shampoo gebruiken die zich het beste aan jouw hoofdhuid aanpast en het haar niet al te vaak wassen.
- Kroezend haar: de haarvezels van het kroezende haar zijn de meest krullende vezels van alle gekrulde haartypes. Het is zeer vol, dun en heeft veel volume. Het ziet er uit als een fijne wolk die om ons gezicht heen zweeft. Dit haartype moet gebruik maken van de producten voor het droge haar en het een specifieke verzorgende en voedende behandeling bieden. Het moet regelmatig worden gehydrateerd, zo min mogelijk worden gewassen en bijna nooit worden gedroogd met de föhn ( als je dit wel doet, gebruik dan in ieder geval vóór het föhnen een goede thermische bescherming). Dit type haar heeft de meeste verzorging nodig omdat het gemakkelijk breekt. Als je het niet zorgvuldig verzorgt kan het uiteindelijk uitvallen.
Weet jij welke producten een gunstige bijdrage kunnen leveren aan jouw haar?
Er bestaan veel producten die je haar kunnen begunstigen, juist daarom moet je de beste beslissing nemen bij het kiezen van de verzorging. Wij willen jullie helpen door uit te leggen welke producten je kunt gebruiken bij de verzorging van je haar én hoe je deze producten het beste kunt gebruiken:
- Er bestaan verschillende soorten shampoos:
- pH neutrale shampoo: voor alle haartypes, het behandelt geen specifiek probleem, het reinigt simpelweg het haar zonder veel verandering te bieden terwijl de natuurlijke pH waarde van de hoofdhuid behouden blijft. Dit soort shampoo is geschikt voor de normale hoofdhuid zonder specifieke problemen.
- Balancerende shampoo: deze brengt de pH waarde van de hoofdhuid weer in balans wanneer deze zeer beschadigd is. Het is perfect voor het gladde of golvende haar dat lang aan de zon of aan harde wind is blootgesteld.
- Hydraterende shampoo: Deze shampoo helpt bij het vasthouden van de hydratatie, maakt het haar flexibeler en laat het zacht aanvoelen. Het wordt aanbevolen bij gekruld, kroezend en dun haar dat gemakkelijk uitdroogt.
- Shampoo voor gekleurd haar: het doel hiervan is om de haarkleur langer te behouden door de pigmentatie te ontzien.Het is een zeer specifieke shampoo voor wanneer ons haar geverfd is. Je moet de eigenschappen in acht nemen en de shampoo kiezen die het beste bij jouw haarkleur en haartype past.
- Shampoo voor meer volume: geeft dun, droog en dof haar volume.
- Shampoo met stijl effect: voor het kroezende, golvende en onhandelbare haar. Het hydrateert de hoofdhuid, sluit de vezel en vermindert het statische effect. Het kan ook worden gebruikt voor het gladde haar dat de natuurlijke conditie van het haar wenst te handhaven en het verzwaren of pluizen, waar dit haartype door de agressies van buitenaf snel last van heeft, wil voorkómen.
- Anti-roos shampoo: bij uitstek geschikt voor diegenen met een vette hoofdhuid en een overtollige talgproductie. Het moet worden gebruikt als een zeer specifieke behandeling en moet voorzichtig worden gebruikt. Het is beter om vooraf informatie in te winnen bij je dermatoloog.
- Conditioners: die zorgen voor een aanvulling op de shampoo en beschikken over zeer milde en verzachtende eigenschappen. De soorten conditioners die er bestaan worden op dezelfde manier ingedeeld als de shampoos en werken als aanvulling. In sommige gevallen, zoals bij het vette of gemengde haar met neiging tot overtollige talgproductie, wordt het gebruik van conditioners niet aanbevolen bij het wassen van ons haar.
- Haarmaskers kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende soorten:
- Vochtinbrengende of voedende haarmaskers: dat is een behandeling voor het droge haar die de hydratatie vast moet houden, deze producten bevatten eveneens vitamines, zijde-proteïne, linnen, haver, etc.
- Structurele haarmaskers: dit zijn geleidelijke behandelingen die het haar voeden, de haarvezels sluiten en het haar tegen agressies van buitenaf beschermt.
- Antistress haarmaskers: voor het haar dat te vaak gebruik heeft gemaakt van chemische en thermische behandelingen, dit product verzacht, revitaliseert en beschermt de haarvezel.
- We beschikken ook over verschillende fixerende producten die we kunnen gebruiken naargelang ons doeleinde:
- Fixerende gels: deze worden gebruikt voor het behouden van de cohesie van de verschillende haarlokken. Ze zorgen voor een vochtige glans en voelen niet plakkerig aan. Het kan op droog of vet haar worden aangebracht. Je kunt een gel uitkiezen afhangend van je haartype, er bestaan hydraterende, adstringerende, pH neutrale etc.
- Schuimsoorten: deze hebben bijna hetzelfde effect als gels, ze vormen een heel dun, doorzichtig, zacht en flexibel laagje op het haar.
- Haarlak: dit wordt gebruikt om je kapsel vorm te geven en het te fixeren. Let erop dat je haarlak gebruikt die geschikt is voor jouw haartype en voor het kapsel dat je wilt creëren.
- Föhns en stijltangen: deze moeten met mate worden gebruikt, als je last hebt van droog of gevoelig haar word het aanbevolen om ze zo min mogelijk te gebruiken. Het is in ieder geval wel aan te bevelen om in dit geval gebruik te maken van een thermische beschermer, zo beschermen we ons haar tegen de hoge temperaturen.
- Thermische beschermers: deze moeten vóór het föhnen of stylen gebruikt worden. Ze creëren een beschermend laagje over het haar die bescherming tegen hitte en agressies van buitenaf biedt. Ze zijn er voor elk haartype: luchtig met alcohol voor het vette en dunne haar, met een hydraterende behandeling en met een extra bescherming voor het droge en zeer beschadigde haar, etc.
Hoe moet je je kappersproducten aanbrengen
Soms maakt het niet uit hoe goed een product is, als je het niet goed aanbrengt of verdeelt verkrijg je geen goed resultaat. Dit is namelijk de belangrijkste stap tijdens onze dagelijkse routine.
De algemene stappen die je moet nemen zijn de volgende:
- Als eerste de shampoo: het wassen van het haar moet niet ál te energiek gebeuren, als ons haar vochtig of nat is verliest het flexibiliteit en is het gevoeliger voor agressiviteit.
- Was je haar op de manier die wordt aanbevolen voor jouw haartype, bijvoorbeeld: het droge, gekrulde of gevoelige haar elke drie dagen. Je moet natuurlijk gebruik maken van een shampoo die het beste bij jouw haar past.
- Breng een kleine hoeveelheid shampoo op de handpalm aan, wrijf in je handen en verdeel het product gelijkmatig over het haar.
- Was het haar door de hoofdhuid met ronddraaiende bewegingen te masseren.
- Uitspoelen met lauw water.
Als je het product dagelijks gebruikt is één keer wassen genoeg. Als je het minder vaak doet kun je het uitspoelen en het proces herhalen voor een nog intensievere reiniging.
- De conditioner: een conditioner helpt bij het verzachten van de haarvezel. Het haar ziet er beter uit en voelt zacht aan.
- Na het wassen is het beter als je het eerst een beetje afdroogt of even wacht tot het niet meer zo nat is.
- Breng de geschikte conditioner aan op je haar, niet op je hoofdhuid. Verdeel het product vanaf de haarcontourlijn tot de aan de nek.
- Laat het minstens 1 minuut zitten zodat het product kan inwerken. Goed uitspoelen en dan voorzichtig afdrogen. Hierna kun je het haar, als dat de bedoeling is, stylen.
- Het aanbrengen van behandelingen van de hoofdhuid:
- Het haar over de lengte verdelen met gebruik van een dunne kam.
- Van binnenuit naar buiten werken door het product direct op de hoofdhuid aan te brengen.
- Voorzichtig inmasseren door middel van ronddraaiende bewegingen.
- Zo lang als nodig in laten werken, indien nodig warmte toepassen
- Het product uitspoelen of laten zitten, dit hangt af van de eigenschap en de behoefte van ons haar.
- Een op serum gebaseerde behandeling of andere specifieke behandeling:
- Het haar moet eerst gewassen zijn met een geschikt product voor jouw haartype.
- Verdeel de behandeling zo gelijkmatig mogelijk over het hele haar. Als je lang haar hebt, breng het dan vanaf het midden tot aan de haarpunten aan en vermijdt de haarwortels. Als je daarentegen kort haar hebt is het beter om het product alleen dáár waar nodig is aan te brengen.
- Laat het zo lang als nodig inwerken, het kan zijn dat het nodig is om warmte toe te passen ( het product geeft dit aan).
- Uiteindelijk, naargelang het product, goed uitspoelen of eenvoudigweg laten zitten zodat jouw haar het kan absorberen.
Hiermee heb je de algemene normen voor het aanbrengen van jouw kappersproducten, voor een dagelijks verzorgende routine en reinheid voor het haar. Het kan zijn dat je in het geval van bepaalde speciale problemen, zoals haaruitval of seborroe, een specifieke verzorging nodig hebt. In dit geval is het beter om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dermatoloog en zijn of haar aanbevelingen op te volgen.